Aan de 3D-printer zit een rol filament, zeg maar een lange streng plastic van 1 kleur. Dit plastic wordt verwarmd zodat het vloeibaar wordt en door de printer op de juiste plekken wordt neergelegd. Door vele lagen op elkaar te plakken, wordt uiteindelijk een vorm zichtbaar. De vorm wordt laag voor laag geprint en duurt hierdoor soms erg lang. Omdat de printer dit allemaal zelf regelt, is het een kwestie van aanzetten en printen. Alle prints worden in 1 kleur geprint.

Filament:

Filament is de basis van je print. Ik print met 2 verschillende soorten filament, te weten PLA en PETG.

  • PLA: een licht plastic voor binnen gebruik. PLA is niet bestand tegen vloeistoffen en is niet UV-beschermend. Je kunt PLA niet permanent buiten laten staan. PLA kan tot 50°C worden gebruikt, daarna kan vervorming optreden.
    Prijs is goedkoper dan PETG, maar is daarvoor ook minder sterk. PLA is goed te gebruiken voor labels, decoratie en opslag materiaal (denk aan pennenhouders/schroef-bakjes)
  • PETG: is een plastic welke we qua eigenschappen met een PET-fles (cola-fles etc.) kunnen vergelijken. PETG is vloeistofdicht en heeft een UV-bescherming waardoor de prints prima buiten te gebruiken zijn. PETG is tot 80°C te gebruiken, daarboven zal vervorming optreden. PETG is ook voor mechanische of bewegende delen goed te gebruiken. Het is sterker dan PLA, maar wel fragieler (PLA buigt meer, terwijl PETG sneller zal knappen). PETG is goed te gebruiken bij beschermkappen/-bakjes welke buiten in de regen hangen, gereedschappen, etc.

Beide soorten filament worden in 1 kleur per print geprint, echter print ik alleen in zwart of zilver. Wil je specifieke kleur, dan zijn deze tegen een meerprijs en langere levertijd beschikbaar.

Als de print klaar is, heb je een vorm van meerdere lagen. Deze vorm is dan eenvoudig licht op te schuren met fijn schuurpapier en te verven met verf op waterbasis.
Ook zijn prints te lijmen met de meeste universele lijmen.

Kwaliteit:

Per print is de kwaliteit van de print te bepalen, hiermee wordt bedoelt hoeveel plastic moet er in massieve delen. Hoe minder plastic in massieve delen, hoe zwakker de print, maar wel goedkoper. Hoe meer plastic in massieve delen, hoe sterker/zwaarder, maar ook duurder.

  • Normaal: Dit betekend dat er een maas van kubussen in de massieve delen zitten. De kubussen zijn ongeveer 5,5 mm groot, zeg maar 20% dicht. Voor prints welke neergezet worden en verder geen tot lichte fysieke taken hebben, is deze kwaliteit prima te gebruiken (bakjes, decoratieve prints, etc).
  • Hoog: Dit betekend dat dat er een maas van kubussen in de massieve delen zitten. Deze zijn ongeveer 2 mm groot, zeg maar 50% dicht. Voor prints welke een fysieke beweging maken, of waar krachten op komen te staan (gereedschap, houders welke veel gebruikt worden, etc)
  • Extreem hoog: Dit betekend dat de massieve delen geheel worden gevuld met plastic, zeg maar 100% dicht. Voor prints die veel te voorduren krijgen of heel sterk moeten zijn.

Fails:

De print wordt aangezet en dan is het wachten tot de print klaar is, echter kunnen er externe en interne factoren zijn welke de print beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld dat de print los komt. Hierdoor verschuift de print en is de print niet meer af te maken, of bij een technische storing kan de print ook niet meer verder gaan en is deze afgeschreven. Zodra dit gebeurd, moet de print opnieuw gemaakt worden en wordt de reeds geprinte vorm weggegooid. De "foute prints" of fails worden aangeboden als plastic afval en op deze manier gerecycled. Je betaald hier niet extra voor. Je krijgt wel alleen de voldooide print, wil je een gefailde print alsnog hebben, betaal je een meerprijs, afhankelijk hoe ver de print gevorderd was.

Login Form